Top

Menu Zaloguj się (dla użytkowników forum)



Tobe Hooper

Nemesis

Ten bardzo znany w świecie horroru i grozy reżyser przyszedł na świat 25 stycznia 1943 roku w mieście Austin w stanie Texas. Zanim został znaną postacią w kinematografii, zarabiał na życie jako nauczyciel w szkole średniej oraz kamerzysta filmów dokumentalnych


W 1969 nakręcił wraz z przyjacielem Kimem Handle dramat pod tytułem "Eggshels", który dziś jest pozycją praktycznie niedostępną. Nie ma zresztą czego żałować ponieważ jest to zwykła produkcja amatorska, która nie odsłaniała jeszcze geniuszu Tobe'a Hoopera. Geniusz, jednak niedługo miał się objawić. W 1974 roku nastąpił przełom w jego karierze, będąc w sklepie z narzędziami, próbując przedrzeć się przez tłum klientów, wpadł na pomysł nakręcenia filmu z wykorzystaniem jako głównego rekwizytu piły łańcuchowej. Zebrał więc ekipę filmową, która składała się w większości z innych nauczycieli collegu w którym uczył Hooper oraz z uczniów początkującego reżysera. W ten właśnie sposób powstało legendarne już dziś dzieło "Texas Chainsaw Massacre" i natychmiast odniosło fenomenalny sukces, zmieniła bieg historii horrorów, oraz rozbudowała gatunek grozy, powszechnie zwany "slasherem". Film odniósł taki sukces, że ambitny filmowiec przeniósł się do Hollywood, gdzie kontynuował kręcenie horrorów, czego skutkiem była kolejna produkcja z znaku grozy o nazwie "Eaten Alive" nakręcona w 1976 oczywiście przez Tobe'a. W filmie, który zdobył mnóstwo nagród na Horror Film Festival, zagrał również młody Robert Englund, który już niedługo miał się objawić światu jako Freddy Krueger. Znany już Hooper zostaje zatrudniony przez wytwórnię Film Ventures International Production, do zrealizowania produkcji "Dark". Niestety zostaje zwolniony po zaledwie po trzech dniach, i zastąpiony Johnem Cardos, lecz nie załamuje się i w tym samym roku kręci dla telewizji film pod tytułem "Salem's Lot" na podstawie powieści Stephena Kinga. i tym razem udaje mu się, gdyż film zdobywa uznanie krytyków oraz fanów.

Po trzech latach Hoper, kręci typowy slasher dla młodzieży o nazwie "Funhouse", który mimo dobrego scenariusza oraz reżyserii Tobe'a nie odniósł wielkiego sukcesu. Lecz już rok 1982, przynosi szczęście reżyserowi - jedna z najwiekszych sław Hollywood, sam Steven Spielberg prosi Tobe'a o nakręcenie filmu do którego Steven napisał scenariusz. Produkcja powstała w 1982 znana jest wszystkim horroromaniakom pod tytułem "Poltergeist", i z miejsca stała się pozycja kultową - również dzięki złej sławie towarzyszącej powstawaniu filmu. Opowieść o nawiedzonym domu przyniosła Hoperowi nie tylko rozgłos, ale i wymierne korzyści finansowe. Amerykanin po nakręceniu tej produkcji, postanawia odpocząć i dopiero po trzech latach można było zobaczyć jego kolejne dzieło "Lifeforce", oraz sequel największego hitu Hoopera "Texas Cahinsaw Massacre II" nakręcony w 1986 - obydwa filmy jednak przeszły przez świat filmowy bez większego efektu. Tobe próbuje jeszcze sił w "Night Terrors" (1993) oraz "Mangler", oba z Robertem Englundem w roli głównej, lecz nawet one nie ratują sytuacji Amerykanina.

Jednak mimo wszystko Tobe nadal uznawany był za mistrza horroru, dzieki czemu miał nadal pracę, w której reżyserował różne odcinki serialów takich jak: "Tales From The Crypt", "NowhereMan" oraz "Night Visions". W 2003 roku powstaje remake hitu Hoopera "Texas Cahinsaw Massacre", dzięki czemu fanom horrorów przypomniano o Tobe, jako o pomysłodawcy jednej z najbardziej znanych i strasznych horrorowych opowieści. Ostatnim narazie wyreżyserownym przez niego filmem jest "ToollBox Murders" (2003), ale już w fazie produkcji są kolejne filmy "Brew" oraz "Mortuary" oraz mający powstać w 2006 prequel "Texas Cahinsaw Massacre".

Pozostaje nam, więc jedynie trzymać kciuki za reżysera, aby jego przyszłe dzieła były tak udane jak przygody Leatherface, lub, chociaż historia CarolAnne. W końcu jest to w naszym wspólnym interesie...

Ciekawostki:

- Tobe Hooper nakręcił również teledysk "Dancing With Myself", do utowru Billy Idola

Filmografia :

Toolbox Murders (2003)
Taken (2002) - odcinek "Beyond The Skies"
Shadow Realm (2002) - rozdział "The Maze"
Night Visions (2001) - odcinek "Cargo"
Crocodile (2000)
Others, The (2000) - odcinek "Souls On Board"
Apartment Complex, The (1999)
Perversions of Science (1997)
Dark Skies (1996)
Nowhere Man (1995)
Mangler, The (1995)
Night Terrors (1993)
Body Bags (1993) - rozdział "The Eye"
I'm Dangerous Tonight (1990)
Spontaneous Combustion (1990)
Tales from the Crypt (1989)- odcinek "Dead Wait"
Freddy's Nightmares (1988) - różne odcinki
Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)
Invaders from Mars (1986)
Amazing Stories (1985) - odcinek "Miss Stardust"
Equalizer, The (1985)
Lifeforce (1985)
Poltergeist (1982)
Funhouse, The (1981)
Salem's Lot (1979)
Eaten Alive (1977)
Texas Chainsaw Massacre (1974)
Eggshells (1969)


Zobacz także:


HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper HO, Tobe Hooper
HO, Publicystyka - Tobe Hooper
HO, Publicystyka - Tobe Hooper
HO, Publicystyka - Tobe Hooper
HO, Publicystyka - Tobe Hooper
HO, Publicystyka - Tobe Hooper

Horror Online 2003-2015 wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie fragmentów lub całości opracowań, wykorzystywanie ich w publikacjach bez zgody twórców strony ZABRONIONE!!!

- - - -