Top

Menu Zaloguj się (dla użytkowników forum)



Tom Savini

Nemesis

Oglądając kultowe horrory, takie jak "Friday The 13th" czy "Dawn of The Dead", często mamy do czynienia ze wspaniałymi efektami wizualnymi oraz doskonałym makijażem różnorakich stworów. Lecz któż jest odpowiedzialny za te rzeczy? Odpowiedź jest tylko jedna : The one, the only Tom Savini!


Życie młodego Saviniego przebiegało normalnie, aż do czasu, gdy w 1957 roku zobaczył film "Man of Thousand Faces", który był filmową biografią znanego aktora kina niemego Lona Chaneya - aktora, który do swoich filmów samodzielnie tworzył maski oraz makijaże do odgrywanych postaci. Oszołomiony efektami, Tom już wtedy zamarzył by tworzyć równie efektowne sceny jak te, w których brał udział Lona Chaney. W efekcie, młody Savini całe swe zainteresowanie poświęcił magii filmowej oraz iluzji. Lecz jak się często mówi - marzeniom trzeba nieraz pomóc. Tak też było w przypadku Amerykanina, który zamiast szaleć z kolegami, praktycznie całe swoje dzieciństwo oraz młodość spędził w swoim pokoju gdzie eksperymentował z technikami makijażu tworząc tym samym przeróżne postacie. Na studia udał się do Carnegie Mellon University gdzie studiował reżyserię oraz aktorstwo. Cały jednak czas pielęgnował swoją pasję, więc gdy w 1968 usłyszał, że mało znany wówczas reżyser George A.Romero poszukuje makijażysty do (dzisiaj już kultowego) filmu "Night of the living dead" Tom udał się do niego ze swoim portfolio prosząc o tę posadę. Romero był zachwycony pracami młodego Toma i już wtedy był gotów na współpracę, jednak ta musiała zostać odłożona na później, a wszystko za sprawą służby wojskowej, na skutek której młody artysta, w roli fotografa wysłany został do Wietnamu. Savini wspomina ten epizod w życiu jako inspirację do tworzenia swoich efektów, gdyż widok dziesiątek zmasakrowanych zwłok - jak na ironię - stanowił "inspirację" i oparcie w tworzeniu makijaży do zombich. Po powrocie do kraju, Savini próbował "zaczepić się" w jakimkolwiek filmie by za wszelką cenę zaprezentować światu swe umiejętności. Po raz pierwszy uczynił to w 1974 roku tworząc makijaże oraz efekty specjalne do filmów "Dead Of Night" oraz "Deranged". Po 3-letniej przerwie, Amerykanin powrócił w 1977 roku kiedy dowiedział się, że George A.Romero planuje nakręcić produkcję "Martin". Po latach, Romero wciąż pamiętał utalentowanego Savinego, który prosił o pracę przy "Night of the living dead" co znacznie ułatwiło mu jego wybór. Już rok później dostał posadę przy filmie, kultowego już "Dawn of the dead". Od tej pory młody twórca nie miał już problemów z pracą i bez większych przeszkód mógł połączyć pasję z dochodowym zawodem. Wkrótce dostał się na plan jednego z najsławniejszych horrorów "Friday The 13th" w reżyserii Seana S.Cunnighama i choć reżyser chciał zakończyć całą serię na części pierwszej, Savini wpadł na pomysł stworzenia kontynuacji. Dodanie do finałowej sceny postaci Jasona, spodobało się całej ekipie, a sam Savini stworzył jednego z najpopularniejszych filmowych morderców.

Tom miał już zapewnioną opinię doskonałego makijażysty, więc nie musiał się troszczyć o pracę, gdyż ta sama go znajdywała. Każdy producent, każdy reżyser, każdy inwestro... próbował zaangażować Savinego do pracy nad swoim filmem. Raz doszło nawet do rozprawy sądowej (w 1981 roku), kiedy reżyser filmu "Nightmare In a Damaged Brain" Romano Scavolini użył nazwiska Tom Savini by lepiej wypromować film, jednak sam zainteresowany był zaledwie konsultantem w produkcji, a za same efekty specjalne odpowiadał Ed French.

W 1990 roku Savini spróbował sił w reżyserii, a filmem który wyprodukował był remake "Night of the living dead", który mimo ciekawej charakteryzacji oraz dobrego klimatu odniósł klapę finansową.

Tom Savini uwielbia pojawiać się także w produkcjach amatorskich, gdyż jak sam twierdzi "młodzi i początkujący reżyserzy mają wyśmienite pomysły i można się od nich wiele nauczyć".

Savini aktualnie pracuje na planach "Demons 5", gdzie jest szefem działu charakteryzatorów, "Land Of The dead", gdzie pojawi się jak jeden z zombie, oraz jako reżyser filmu "The Forest Prime Evil". Jak widać Savini na brak zajęć nie narzeka, z czego my - maniacy horroru - powinniśmy się cieszyć, gdyż podziwianie mistrza makijażu w akcji to prawdziwa uczta dla oczu.

Ciekawostki :

- Tom posiada własną firmę zajmująca się efektami w filmie oraz makijażem o nazwie Tom Savini ltd.

Filmografia :

Ted Bundy (2002)

Web Of Darkness (2001)

Cold Hearts (1999)

Cutting Moments (1997)

Mr. Stitch (1996)

The Assassination File (1996)

Killing Zoe (1994)

Necronomicon (1994)

Backstreet Justice (1994)

Trauma (1993)

Heartstopper (1993)

Bloodsucking Pharaohs in Pittsburgh (1991)

Two Evil Eyes (1990)

Red Scorpion (1989)

Monkey Shines (1988)

Creepshow 2 (1987)

Twisted Sister: Come Out and Play (1986)

The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)

Invasion U.S.A. (1985)

Day of the Dead (1985)

Maria's Lover (1984)

Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

Xiao sheng pa pa (1982)

Alone in the Dark (1982)

Creepshow (1982)

The Prolwer (1981)

Midnight (1981)

The Burning (1981)

Eyes of a Stranger (1981)

Maniac (1980)

Friday the 13th (1980)

Effects (1978)

Dawn Of The dead (1978)

Martin (1977)

Dead of Night (1974)

Deranged (1974)


Zobacz także:


HO, Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini
HO, Publicystyka - Tom Savini

Horror Online 2003-2015 wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie fragmentów lub całości opracowań, wykorzystywanie ich w publikacjach bez zgody twórców strony ZABRONIONE!!!

- - - -