Top

Menu Zaloguj się (dla użytkowników forum)



Anne Rice

Fersken

ANNE RICE- Urodziła się 4 października 1941roku w Orleanie. Była wychowana w katolickiej rodzinie i wiele czasu spędzała na modlitwach (myślała nawet o tym aby zostać zakonnicą!). Miała cztery siostry i bardzo lubiła kiedy mama czytała im dzieła Dickens'a czy Mathesona. W dzieciństwie często zaglądała do starych domostw w Nowym Orleanie wierząc w to, że uda jej się zobaczyć jakiegoś ducha lub szatana. Miała bardzo rozwiniętą wyobraźnię i już od najmłodszych lat pisała sztuki dla swoich sióstr. W 1942roku jej ojciec Howard na 3lata zaciągnął się do wojska, zaś matka Katherin stała się nałogową alkoholiczką. Kiedy Anne skończyła 15lat zmarła jej matka. Od tego momentu to właśnie na niej spoczęła opieka nad dwiema młodszymi siostrami - Tamarą i Karen.

"A gdy zgaszę światło
Nie tchne już w Ciebie życia
Ono musi odejść..."


Rok później jej ojciec ponownie się ożenił i całą rodziną przeprowadzili się do Richardson w Texasie.Annie poszła do liceum.Zafascynowały ją dzieła Hemingway'a i Woolfa. Przestała wierzyć w Boga... no i zakochała sie w Stan'ie Rice, który przypominał jej Jamesa Deana. Jednak wtedy Stan nie interesował się uczuciami Anne.

W 1959roku Anne poszła na studia do Women's College w Denton. Po roku rzuciła studia i razem ze swoją współlokatorką Ginny wyprowadziła się do San Francisco. Zaczęła pracować w firmie ubezpieczeniowej. Po jakims czasie dostała list od Stana Rice i tak zaczął się ich romans... Stan oświadczyl się Anne dość nietypowo, bo przez telegraf. Ślub wzięli w 1961roku.Razem zamieszkali i pracowali w San Francisco.Anne marzyła o tym aby móc pisać (swoje pierwsze opowiadania opublikowała w uniwersyteckim magazynie literackim), jednak dom,praca a przede wszystkim nauka nie pozwalały jej na to. W 1966roku Anne urodziła córeczkę Michele.Czasami zabierała ją do biblioteki, gdzie szukała tematów na powieść.Kiedy Michele skńczyła 4latka zachorowała na białaczkę. Jej stan zdrowia cały czas się pogarszał, aż do 5sierpnia 1972 roku kiedy to jedyna córka państwa Rice odeszła... Pogrążeni w depresji zaczęli pić, by ukoić swój ból i żal. Anne czuła się strasznie samotna i często miewała myśli samobójcze.Ukonczyła jednak studia i zaczęła pracować w wydawnictwie prawniczym.Powróciła do opowiadania, które pisała w wolnym czasie, nazywało się"Wywiad z wampirem".Mroczna opowieść, zawierająca elementy autobiograficzne.Pisała ja przeważnie w nocy i wierzyła, że kiedyś ją wyda.Wszystkie swoje emocje przerzucała na wampira Louisa.Smutnym motywem w książce jest postać Claudii- która jako dziecko staje się wampirem, potem zaś kobietą uwięzioną w ciele dziecka.Powieść ukazała się w maju 1976roku.

Anne Rice nie podjęła się kontynuacji "Wywiadu z wampirem" pomimo,że powieść ta przyniosła jej rozgłos i wysokie honorarium.W 1978roku urodziła synka Christophera.Następną powieścią jaką napisała był "Krzyk w Niebiosa". Potem zajęła się literaturą erotyczną, a w 1983 roku pod pseudonimem A.N.Roquelaure opublikowała pierwszy tom literackich erotyków "Przebudzenie Śpiącej Królewny".

"Kara dla Śpiącej Królewny" jest kontynuacją erotycznych perypetii bohaterów. A całą trylogię zamyka ksiażka "Wyzwolenie Śpiącej Królewny".Kolejne erotyczne powieści to "Furtka do raju" i "Belinda" ale tym razem pod pseudonimem Anne Rampling. "Lestat to marzenie..."- tak wypowiadała się w wywiadach autorka...

Ku uciesze fanów "Wywiadu..." w 1985roku Anne postanawia kontynuować opowieść o wampirach. I tak powstaje książka "Wampir Lestat" gdzie (jak łatwo się domyslić) głównym bohaterem jest Lestat de Lioncourt=^^=. Anne Rice od samego początku twierdziła, że mąż był jej natchnieniem gdy wymyślała postać Lestata. Stan który był ateistą, intelektualistą, poetą, samoukiem, malarzem i ....Lestatem, Anne zaś była odzwierciedleniem Loiusa.

9 grudnia 2003 roku mąż Anne Rice umiera. Jego wiersze można znaleźć w "Kronikach wampirów".

Bibliografia:

- 1976- "Wywiad z wampirem" ( Interview With The Vampire)
- 1982- "Krzyk w Niebiosa" ( Cry To Heaven)
- 1983- "Przebudzenie Śpiącej Królewny" ( The Claiming of Sleeping Beauty)
- 1984- "Kara dla Śpiącej Królewny" ( Beauty's Punishment)
- 1985- "Wyzwolenie Śpiącej Królewny" ( Beauty's Release)
- 1985- "Wampir Lestat" ( The Vampire Lestat)
- 1986- "Balinda"
- 1988- "Królowa Potępionych"( The Queen of the Damned)
- 1989- "Mumia" ( The Mumy Or Ramses The Dammed)
- 1990- "Godzina czarownic" ( The Witching Hour)
- 1992- "Opowieści o złodzieju ciał"(The Tale of the Body Thief)
- 1993- "Lasher"
- 1994- "Taltos"
- 1996- "Diabeł Memnoch"(Memnoch the Devil)
- 1996- "Sługa kości" (Servant of the Bones)
- 1998- "Wampir Armand" (The Vampire Armand)
- 1997- "Skrzypce" ( Violin)
- 1998- "Pandora"
- 1999- "Wampir Vittorio" (Vottorio the Vampire)
- 2000- "Merrick



Zobacz także:

HO, Anne Rice HO, Anne Rice HO, Anne Rice HO, Anne Rice HO, Anne Rice HO, Anne Rice HO, Anne Rice
HO, Publicystyka - Anne Rice
HO, Publicystyka - Anne Rice
HO, Publicystyka - Anne Rice
HO, Publicystyka - Anne Rice
HO, Publicystyka - Anne Rice

Horror Online 2003-2015 wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie fragmentów lub całości opracowań, wykorzystywanie ich w publikacjach bez zgody twórców strony ZABRONIONE!!!

- - - -