Top

Menu Zaloguj się (dla użytkowników forum)



John Carpenter

Nemesis

John Carpenter urodził się 16 stycznia 1944 w Nowym Jorku. Jego rodzina przeniosła się do Bowling Green w stanie Kentucky gdzie ojciec Johna był prezesem departamentu muzyki w Western Kentucky University. Mając 18 lat John zaczął kręcić krótkie produkcje takie jak "Revenge Of The Colossal Beasts". Carpenter po skończeniu szkoły swojego ojca udał się do Los Angeles gdzie ukończył kolejną szkołę, tym razem filmową która nazywała się USC. Podczas nauki w tamtejszej szkole poznał Tommiego Wallace ( późniejszy reżyser "It" ) oraz Nicka Castle ( scenarzysta "Escape from New York" ), z którymi bardzo się zaprzyjaźnił. Z tymi dwoma osobami John w 1970 zadebiutował jako scenarzysta i kompozytor w "The Resurrection of Bronco Billy" którego reżyserem był James R.Rokos i co najważniejsze produkcja otrzymała nagrodę Akademii Filmowej za najlepszy film krótkometrażowy. W tym samym roku Carpenter wraz z przyjaciółmi zaczyna kręcić "Deep Star" który na początku miał być kolejnym krótkometrażową produkcją reżysera, lecz produkcja filmu przedłużyła się aż do 4 lat, a otrzymane pieniądze od producentów ( 60.000 $ ), pozwoliły Johnowi ukończyć film, ktory stał się klasykiem w dziedzinie sci-fi.


W połowie lat 70 John założył wraz z Tommym Wallace oraz Nickiem Castle grupę "The Coupe de Villes", która zajmuje się produkcją jego filmów i nie tylko. Był wielkim fanem Westernów, w wyniku czego nakręcił "Assault on Precint 13" który był westernem w klimatach sci-fi. 1978 był rokiem który pamięta każdy szanujący się fan horrorów, wtedy to mało znany reżyser za sumę 300.000 dolarów wyreżyserował film "Halloween" którego był również scenarzystą, kompozytorem oraz producentem. W krótkim czasie w samych Stanach Zjednoczonych produkcja zarobiła 10 milionów dolarów oraz pozwoliła Amerykaninowi zaistnieć jako znany reżyser. Jego kolejne filmy były coraz bardziej naładowane efektami specjalnymi a były to : "The Fog" , "Escape from New York" , "The Thing", "Christine", "Starman" oraz "Big Trouble in Little China". Film "The Thing" był remakiem produkcji Howarda Hawksa ( wielki idol Johna z dzieciństwa ) o tym samym tytule. Carpenter wylansował również na gwiazdę aktora Kurta Russela, który wystąpił u niego grając główne role w "Escape from New York" oraz "The Thing". Amerykanin właśnie po tych filmach postanowił kontynouwać produkcje horrorów na własną rękę, gdyż uważał że producenci żądają od niego większego nacisku na efekty specjalne niż na samą atmosferę grozy. Jego kolejne filmy które wyreżyserował oraz był scenarzystą to "Prince Of Darkness ", " They Live ", " Memoirs of Invisible Man" , "In the Mouth of Madness" oraz "Village of Damned", i mimo że żadna z tych produkcji nie odniosła finansowego sukcesu, to ugruntowała pozycję Carpentera jako mistrza horrorów. Ostatnim filmem tego reżysera jest "Ghost of Mars".

Obecnie ten genialny twórca horrorów nie ma w planach reżyserowania kolejnego filmu, lecz pracuje na planie remaku "Assault on Prenict 13" który zostanie wyreżyserowany przez Jean-François Richet oraz na planie "Halloween 9" również jako scenarzysta oraz kompozytor, lecz miejmy nadzieję że już niedługo uraczy nas kolejnym, dobrym horrorem stworzonym przez siebie.

Ciekawostki :

- Uwielbia Elivisa Presleya

- W 1969 Elvis Presley w " Cahnge of Habbit " zagrał postać o imieniu John Carpenter. 8 lat później John Carpenter wyreżyserował film " Elvis " gdzie zagrał jego uluubiony aktor Kurt Russel w roli tytułowej.

- Pojawia się w swoich filmach często jako pilot helikoptera

- Lubi obsadzać muzyków w rolach głównych w swoich produkcjach ( Jon Bon Jovi, Issac Hayes, Alice Cooper, Ice Cube )

- Nie znosi reżyserować sequeli, jedynym wyjątkiem jest " Escape from New York "

Filmografia :

Reżyser :

Ghosts of Mars (2001)

Vampires (1998)

Escape from L.A. (1996)

Village of the Damned (1995)

In the Mouth of Madness (1995)

Body Bags (1993) (TV) (Odcinki "Gas Station, The" and "Hair")

Memoirs of an Invisible Man (1992)

They Live (1988)

Prince of Darkness (1987)

Big Trouble in Little China (1986)

Starman (1984)

Christine (1983)

Thing, The (1982)

Escape from New York (1981)

Fog, The (1980)

Elvis (1979) (TV)

Someone's Watching Me! (1978) (TV)

Halloween (1978)

Assault on Precinct 13 (1976)

Dark Star (1974)

Gorgon, the Space Monster (1969)

Gorgo Versus Godzilla (1969)

Sorceror from Outer Space (1969)

Warrior and the Demon (1969)

Terror from Space (1963)

Revenge of the Colossal Beasts (1962)

Zobacz także:


HO, John Carpenter HO, John Carpenter HO, John Carpenter HO, John Carpenter HO, John Carpenter HO, John Carpenter HO, John Carpenter HO, John Carpenter HO, John Carpenter HO, John Carpenter
HO, Publicystyka - John Carpenter
HO, Publicystyka - John Carpenter
HO, Publicystyka - John Carpenter
HO, Publicystyka - John Carpenter

Horror Online 2003-2015 wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie fragmentów lub całości opracowań, wykorzystywanie ich w publikacjach bez zgody twórców strony ZABRONIONE!!!

- - - -