Top

Menu Zaloguj się (dla użytkowników forum)



James Herbert

Emilio

James Herbert to najpopularniejszy angielski twórca horroru literackiego. Jego książki od lat zajmują czołowe miejsca na listach bestsellerów. Przetłumaczone zostały na ponad trzydzieści języków i sprzedane w nakładzie łącznym liczącym ponad 40 milionów egzemplarzy. Co zadecydowało o tak wielkim sukcesie tego pisarza? Oryginalne pomysły, wciągająca fabuła, mistrzowskie puenty? Umiejętne łączenie elementów horroru i thrillera, ciekawie prowadzona akcja i narastające napięcie? Doskonały pisarski warsztat i celność psychologicznej analizy? A może swoisty eklektyzm- z jednej strony wierność stylistyce znanej chociażby z „Texas Chainsaw Massacre”, z drugiej nawiązania do klasycznych opowieści o duchach i takich mistrzów jak Poe czy LeFanu? Cokolwiek to jest, sprawia, że książki Herberta pozostają w pamięci czytelnika na długo po ich przeczytaniu i odłożeniu na półkę, a wiele spośród nich obwołano klasykami gatunku.


Pisarz urodził się 8 kwietnia 1943 roku w Londynie w dzielnicy Kuby Rozpruwacza. Studiował fotografię i grafikę w Hornsey College of Art. Śpiewał w kapeli rockowej, malował, pracował w agencji reklamowej, której w końcu został dyrektorem i administrował kilkumilionowym majątkiem. I zaczął pisać...

Herbert debiutował w 1974 roku powieścią zatytułowaną „The Rats” (Szczury). Wielu twierdzi, że jest to jego najlepsza powieść. Z pewnością zaś zapoczątkowała karierę pisarza, przyniosła spory sukces i przysporzyła mu grono wiernych fanów również w Polsce, gdzie- wydana kilka lat później- idealnie wpasowała się w rynek w okresie wzmożonej popularności horroru w naszym kraju. Do klasyki gatunku zalicza się m.in. „The Fog” (Mgła), „The Survivor” (Ocalony) czy „Haunted” (Nawiedzony).

Spod pióra Jamesa Herberta wyszło 21 powieści i kilka opowiadań. Jego wiersz "Waiting" znalazł się w antologii "Now We Are Sick: An Anthology of Nasty Verse". Dzieła Herberta okazały się także doskonałym materiałem dla filmowców- powieści " Fluke” (Fuks), "The Rats” (Szczury), "Haunted” (Nawiedzony) i " The Survivor” (Ocalony) zostały sfilmowane. W 1993 roku ukazał się firmowany przez Herberta album o mrocznych i nawiedzonych miejscach w Anglii- "James Herbert's Dark Places". Powstały również biografie pisarza- „James Herbert: By Horror Haunted” napisana przez Stephena Jonesa, „James Herbert: Devil in the Dark” pióra Craiga Cabella.

Dziś pisarz mieszka niedaleko Brighton ze swoją żoną i trzema córkami i jest pełnoetatowym pisarzem. Ponadto zajmuje się reklamą swych książek oraz projektuje ich okładki.

Bibliografia:
BIBLIOGRAFIA:

1974 Szczury (The Rats) (pierwsza część cyklu Szczury)
1975 Mgła (The Fog)
1976 Ocalony (The Survivor)
1977 Fuks (Fluke)
1978 Włócznia (The Spear)
1979 Kryjówka (Lair) (druga część cyklu Szczury)
1980 Ciemność (The Dark)
1981 Jonasz (The Jonah)
1983 Święte miejsce (Shrine)
1984 Domain (trzecia część cyklu Szczury)
1985 Księżyc (Moon)
1986 Dom czarów (The Magic Cottage)
1987 Sepulchre
1988 Nawiedzony (Haunted)
1990 Creed (Creed)
1992 Zwiastun (Portent)
1994 The City (czwarta część cyklu Szczury)
1994 Duchy ze Sleath (The Ghosts of Sleath)
1996 Rok 1948 ('48)
1999 Inni (Others)
2001 Pewnego razu... (Once)
2003 Nikt naprawdę (Nobody True)
2006 The Secret Of Crickley Hall


HO, Publicystyka - James Herbert
HO, Publicystyka - James Herbert
HO, Publicystyka - James Herbert
HO, Publicystyka - James Herbert
HO, Publicystyka - James Herbert
HO, Publicystyka - James Herbert
HO, Publicystyka - James Herbert

Horror Online 2003-2015 wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie fragmentów lub całości opracowań, wykorzystywanie ich w publikacjach bez zgody twórców strony ZABRONIONE!!!

- - - -